Programe utile și gratuite pentru calculator Windows

by Ioana Șușu
1 comment 6195 views

Ai cumpărat un calculator Windows nou dar nu știi care programe sunt necesare sau care sunt cele mai utile programe PC?

În acest articol vei gasi o listă cu programe PC utile, gratuite, esențiale aș putea spune, care nu ar trebui să lipsească de pe nici un calculator cu sistem de operare Windows.

Antivirus

Primul program pe care te sfătuiesc să-l instalezi pe un PC Windows nou este un antivirus bun și gratis. Există numeroase soluții gratuite capabile să protejeze foarte eficient computerul de viruși, malware și spyware.

Atenție, mai jos vei gasi 3 programe antivirus, dar pe computer trebuie să instalezi doar un antivirus, altfel s-ar putea crea conflicte care ar putea să îngreuneze funcționarea computerului.

Browser

Windows are preinstalat un browser pentru navigare pe internet numit Microsoft Edge sau, dacă ai pe calculator o versiune de Windows mai veche, Internet Explorer.

Dacă nu esti mulțumit de browserul implicit, mai jos vei gasi câteva alternative care oferă o experiență de navigare pe internet mai bună și unele funcții în plus:

E-mail

Un alt program esențial de instalat pe computer este un client e-mail. Bineînțeles că poti să accesezi adresa e-mail și online, direct din browser, fără să instalezi un program pentru e-mail, dar aceste programe devin foarte utile în momentul în care ai mai multe adrese e-mail, astfel le poți gestiona pe toate într-un singur program.

Windows pune la dispoziție un client e-mail, dar de multe ori nu este compatibil cu toate adresele, iar opțiunile sunt limitate. Deci dacă doresti un program mai bun pentru e-amil poți să încerci o soluție gratuită de mai jos:

Office

Printre programele esențiale pentru PC se numără și suitele office. Aceste programe sunt foarte importante să fie instalate pentru că altfel nu vei putea deschide fișierele DOC, DOCX, XLS, XLSX, etc. Cea mai faimoasă suită de programe de birou este Microsoft Office, dar nu este gratis.

Iată câteva alternative gratuite care pot să înlocuiască foarte bine programele din Office, cum ar fi Word, Excel, PowerPoint, Access și Frontpage.

PDF

Cred că nu este utilizator de computer care să nu fi descărcat vreodată un fișier PDF. Ca să vizualizezi conținutul ai nevoie de un program de deschis PDF. Iată care sunt cele mai bune:

Backup

Nici programele de backup nu trebuie să lipsească de pe un computer. Cu aceste programe poti face copii de rezervă ale folderelor, partițiilor sau al întregului hard-disk, astfel, dacă cumva computerul începe să aibă probleme sau nu mai pornește, nu vei pierde date importante de pe PC și pot fi restaurate în cazul în care trebuie să reinstalezi Windows.

Iată care sunt cele mai bune programe de backup gratis:

Arhivare și dezarhivare

Și programele de arhivare sunt foarte importante. Cu aceste programe poți deschide fișierele arhivă ZIP, RAR, TAR, GZIP, 7Z și multe altele. Tot cu aceste programe poți crea arhive de fișiere, astfel dacă trebuie să trimiți cuiva prin e-mail mai multe documente, le arhivezi într-un singur fișier și trimiți totul odată.

Iată cele mai bune programe de arhivat:

Inscripționare CD/DVD

În ultimul timp programele de inscripționare CD/DVD se folosesc tot mai puțin, pentru că acum aproape tot se salvează online în cloud, dar dacă ai nevoie să inscripționezi un CD Audio sau MP3 să-l asculți în mașină sau să salvezi date importante pe un DVD (video, muzică, poze, documente, copii de rezervă, etc.) iată care software poți să folosesti gratuit:

Recuperare date șterse

Ai șters din greșeală date importante de pe HDD sau card de memorie? Dacă nu ai suprascris nimic pe HDD sau card acele date șterse se pot recupera cu ajutorul unui program de recuperat date. Iată care sunt cele mai bune:

Vizualizare poze

Ca să organizezi pozele stocate pe computer și să le vizualizezi mai bine poți să instalezi un program de văzut poze mai bun decât vizualizatorul preinstalat în Windows. În plus, unele dintre aceste programe oferă și unele instrumente de editare de bază.

Iată care sunt cele mai bune programe de văzut poze:

Editare poze

Un program de editat poze bun este bine să ai instalat pe computer, astfel, pozele care nu au ieșit prea bine, le poți îmbunătății aspectul înainte să le publici pe Instagram sau Facebook. În plus, poți să adaugi scris pe poze, să aplici efecte speciale, să decupezi părți nedorite din poze și multe altele.

Iată care sunt cele mai bune programe de modificat poze:

Player video

Ca să vezi filme sau videoclipuri pe calculator ai nevoie de un player video bun. Windows are preinstalat un program de vizualizat video numit Windows Media Player, dar deseori acest software nu este compatibil cu toate formatele video sau nu oferă toate opțiunile de care ai nevoie.

Iată cele mai bune programe player video:

Editare video

De multe ori poate ai nevoie să editezi un videoclip, de exemplu să tai o parte, să decupezi marginile, să adaugi efecte speciale sau să unesti două sau mai multe videoclipuri.

Iată care sunt cele mai bune programe de editat video gratis:

Download muzică

Esti pasionat de muzică, dar nu știi ce program de descărcat muzica gratis pe calculator să folosesti? Ca să descarci muzică gratis pe computer poți folosi unul dintre programele de mai jos:

Player audio

Ca să asculți muzică pe calculator ai nevoie de un player audio bun. În plus, aceste programe te pot ajuta și să-ti organizezi mai bine melodiile, astfel le vei găsi mai ușor sau poți să creezi liste de redare. Iată care sunt cele mai bune programe de ascultat muzică pe computer Windows:

Editare muzică

Dacă ai nevoie să tai o parte dintr-o melodie, să unesti mai multe melodii sau să creezi colaje muzicale poți folosi un program de editat muzică. Iată care sunt cele mai bune:

Deocamdată mă opresc aici cu lista de programe PC utile, dar voi actualiza acest articol când o să testez alte programe gratuite care se dovedesc folositoare în activitatea de zi cu zi.

Dacă doresti să sugerezi un program gratuit util poți folosi modulul de comentarii de mai jos.

Citește și aceste articole

1 comment

Relu ianuarie 12, 2020 - 17:20

Buna, ma numesc Relu iar comentariul meu este ca pt vizionare filme si audio mp3 cel mai bun program pt mine si il folosesc de ani de zile este, KMP player, iar versiunea ce o fol. este 3.6 . cu respect, Relu

Reply

Leave a Comment